Yunanistan'da internet ve cep telefonu kullanımı


Turumuza Bodrum'dan Kos Adasına geçerek başladık. Pazar günü idi. Planımıza göre Kos'a adım atınca ilk işimiz bir Yunan GSM operatöründen ön ödemeli (hazır kart) sim kart almak ve tur boyunca internet kullanımımızı gerçekleştirmekti.
Daha önce operatörler ile ilgili bir ön araştırma yapmıştım. Cosmote, Vodafone ve Wind en popüler olanları olduğunu okumuştum. Peki ya hangisi olmalıydı ?



Kos gümrükte görevli bir genç arkadaş ile 5-10 dk sohbet etme fırsatımız oldu. Bu arkadaş ayni zamanda motorları kontrol edecekti. İyi geçinmek, sempatik olmak gerekiyor :) Muhabbet arasında "Hangi operatör iyi, hızlı, geniş kapsama alanına sahip..." sorularım neticesinde Alman firması Cosmote deyince tamam dedik.
Sonra Kos merkezde Cosmote bayisine gittik fakat pazar olmasından dolayı kapalı tabi :( 



Ertesi gün sabah tekrar uğradık. Fiyatlar, kullanım ve kotalar hakkında bilgi aldık. Sizler ile paylaşayım.

Hemen araya sıkıştırayım. Ben üç akıllı telefon almıştım yanıma. 
- Samsung Duo : Bunda Turkcell hattım takılı kalacaktı. Gelen aramaları alacaktım.





Bu arada gelen aramayı cevaplamanız durumunda roaming uygulamasından dolayı size de ücret yazıyor. Neyse ki Turkcell de 15dk sı 30TL yurtdışı kullanım paketi satın almıştım. Her 15 dk süre bitiminde paket yenileniyor. Benim yapacağım aramalar Note 4 ile Whatsapp veya Facebook Messenger üzerinden olacağı için gelen çağrıları geri çevirip ben arıyordum.



Yine Turkcell hizmeti olan Çalarken Dinlet servisini devreye almıştım. Yani arama geldiğinde karşı tarafa telefonum çalarken sesli mesaj okuyordu. "Şu anda motosiklet ile Yunanistan turundayım tahmini dönüş tarihim vs vs" bir mesaj. Bu hizmetin yurtdışında çalışıp çalışmadığını Turkcell destek hattı ile olan görüşmemde sormuştum ve onlarda çalışacağını yazılı olarak ilettiler.
Kocaman bir NAHHHH.... Tur boyunca çalışmadı :(

- Samsung Note 4 : Bu telefonda Comote sim kart takılı olacaktı. Fotoğraf/video çekimi, canlı yayınlar, TripAdvisor, Camping in Greece aplikasyonu, internet kullanımı (Sosyal medya paylaşımları, hot-spot olarak, Turkcell hattım takılı Samsung Duo dan geri çevirdiğim çağrıları Whatsapp veya Facebook Messenger üzerinden aramak ve biraz sonra dile getireceğin Note 3'ün ayni zamanda yedeği olacaktı.)
- Samsung Note 3 : Tur boyunca bizim elim ayağımız oldu. Neden mi ? Tur rotası, POI lerin yüklü olduğu navigasyon yazılımı yüklüydü. (Bu konu hakkında detaylar için tıklayınız) Yazılım off-line çalışıyor fakat rota dışına çıkmamız durumunda veya mekan sorgulamak gerektiğinde internet istiyor. Gerçi bunu da hotspot olacak Note 4 ten alabilirdim ama neticede bana kota lazımdı. Gerekirse çok az veri harcaması yapan Note 3 teki simi Note 4 e aktarabilirdim. Nitekim son 3-4 gün kala Note 4 internet paketimde 500K lar kalınca Note 3 teki sim kart ile değişim yaptım.
Navigasyon yazılımı aşırı kota tüketimi yapmıyor. 26 günde toplamda 400K harcamış. Sonuçta her daim motosiklete takılı olan Note 3 e de ikinci bir Cosmote sim kart satın aldım.



Fiyatlara gelirsek; Biz görüşme imkanı olamayan internet paketleri satın aldık. 
1 adet Cosmote sim kart €5
1 adet Cosmote internet paketi (5GB+2GB hediye=7GB) €30
         - O hafta internet paketinin €10 luk indirim kampanyası vardı.
Bize bir adet 7GB lık al-tak kullan sim kart maliyeti €25 a geldi.

Sizleri ayrıca bilgilendirme için mağazadaki ürünler hakkında fiyat bilgileri paylaşayım.
  

 

Tur süresince Cosmote hakkında düşüncelerim;
- Yunanistan'da 4G var dendi ama ben tur süresince hiç görmedim. 
- Çoğu yerde Edge (2G), çok nadir yerlerde 3G çalışıyor.
- Kapsama alanları çok iyi değil, bazı kör noktalarda saatlerce çekmiyor.
- Bendeki cihazlar Samsung, Zafer deki cihazlar Iphone du. Benim 100 lerce fotoğraf, video paylaşımım, canlı yayınlarım oldu. Zafer bu konuda biraz zayıftı. :) 
Benim paketim 4-5GB larda iken Zafer'in ki 1GB tı. Pek anlam veremedik ama tur dönüşü forumlarda araştırmam neticesinde IPhone fotoğraf ve video paylaşımlarında dosya sıkıştırma konusunda zayıfmış.

Netice olarak diğer operatörler Vodafone ve Wind in Cosmote den çok farklı olmayacağını, bizim Türkiye'deki GSM operatörlerinin alt yapı yatırımlarının Yunan'lılarınkinden kat ve kat çok daha iyi durumda olduğundan hiç şüphem yok.

6 yorum:

  1. Helal olsun, sizden başka şu işe el atan olmamış

    YanıtlaSil
  2. Selamlar bahsettiğiniz kotalar aylık mı yoksa kontörlü gibi düşünüp bitirene kadar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. 1 ay içinde tüketilmesi gereken kota. Kontörlü daha pahalı idi.

      Sil
  3. Turkcell cosmote eşit Vodafone tr gr aynı doğru İnternet çok akıllı

    YanıtlaSil
  4. Bir sorum olacaktı. Bu aldığınız SIM kartı tüm Avrupada geçerli olur mu?
    Bizim daha uzun bir rota planlamamız var gelecek için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Sanmıyorum. Her ülkenin pre-paid sim kartını satın almak daha mantıklı. Geçen sene 11 ülkede Balkan turu yaptım. Her ülke girişinde operatör ofisleri veya büfelerde satılan pre-paid kartları ile internet işini sorunsuz halettim.

      Sil