Restoranlar ve yemek kültürü hakkında notlarım

o Fiyatlar bu sene geçen senenin iki katıymış. Geçen sene %16 olan vergi bu sene %24 olmuş.
o Siparişinizi verdikten hemen sonra yazar kasa fişi hesap olarak masanıza geliyor. Sonrası vereceğiniz herşey için ayrı fiş geliyor.
o İşletme büyükte olsa genelde iki kişi çalışıyor. Hali ile servis aksıyor. Biraz ilgisizler bu konuda. Ailecek çalışıyorlar.
o Tabak porsiyonları aşırı büyük.


 

o Bizde hani tabakta yemek biter veya yemek sonrası boşlar toplanır. Onlarda öyle değil. Yeni müşteri kirli masaya oturana dek masa temizlenmiyor, boşlar toplanmıyor. Masa örtüleri heryerde ayni ve değişik. Bazen sabahları dikkat ediyorum. Akşamdan kalan masa hala boşlar ile dolu. Merak ettim sordum bu gece. Adetten, berekettenmiş.
o Yemek sonrası çay kahve ikramı yok. Bazı restoranlarda keçi sütünden yoğurt ve reçel ikramı oluyor. Bu arada Greek Coffee bizim bildiğimiz tıpa tıp Türk kahvesi ama büyük fincanda.
o Bira veya uzo (rakı) her masada oluyor. Vazgeçilmezlerden.
o Restoran veya farklı bir işletme olsun, müzeler, ören yerleri dahil çalışanların %80’i kadın.


 

o Sabaları ve gün içinde frape herkesin elinde var. Araç, iki teker sürerken dahi frapelerinden vazgeçemiyorlar.
o Sabah kahvaltısı börek, çörek. Envayi çeşit bol malzemeli ve sıcacık oluyor.
o Kuzu, dana eti çok nadir, olursa da pahalı. Domuz eti revaçta ve ucuz.
o Süt ürünlerinde hep keçi sütü ve lezzeti enfes.
o Masaya oturur oturmaz ilk gelen su. Sıvı ürünler her yerde buz gibi soğuk. Dolapları ekside çalışıyor devamlı. Çoğu yerde bardakta buz oluyor.
o Restoranlarda menü fiyatları işletmenin konumu (deniz kenarı, sokak arası vs.), dekorasyonuna göre farklılık gösteriyor. Deniz ürünleri her yerde pahalı. Üç parça kalamar 11euro.


 

o Sarımsak çok kullanılıyor. Soğanları şeker gibi. Cacik dedikleri sarımsaklı koyu süzme yoğurt her tabakta et yanında var.
o Tuz olarak devamlı kaya tuzu var. Suları pet şişedekiler dahil bir acayip. Sevemedim tadını, alışamadım. Sanki arıtma usulü, tatsız. Bugün yolda dağ suyundan içtim enfesti.
o Yunan salatası popüler. Limon sıkılmıyor. İstenirse sadece sirke. Bir parça kare şeklinde peynir mevcut.
o Zeytin yağları muhteşem, güzel içimli. Asit oranı çok düşük. Ağaçları bakımlı ve tarlaları otsuz, toprak her daim sürülmüş. Ağaç gövdeleri arasında zeminle teması olmayan file döşenmiş.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder