Tur rotası oluşturma, navigasyon yazılımına aktarma ve kullanım...

   

Daha önceki turlarımda navigasyon cihazı olarak Next, IGo Primo yazılımı kullanıyordum. Bir ara Garmin de kullandım ama hiçbirisi beni mutlu etmedi.
Yunanistan turumda ise son altı aydır test ettiğim, aktif olarak kullandığım Samsung Note 3 üzerinde çalışan, gelişmesinde benimde parmağım olan Locus Map Pro navigasyon yazılımını kullandım.
Başlarda Locus Map Pro tam benim aradığım bir yazılım değildi ama tura çıkmadan altı ay önce yazılımın temellerini atan Çek Asamm yazılım firması ile görüşmelerim sonrası kısa süre içinde kendileri ile çalışmaya başladım. Yazılımı bisiklet ve motosiklet kullanımı için çok uygun bir hale getirdim. Süreç sonunda navigasyon üzerine tam aradığım bir noktaya ulaşmış oldum.
Note 3 telefonumu motosiklete bağlama aparatını temin ettim, 5V için arada dönüştürücü uBEC ile telefonu besleme kablosunu hazırladım. Note 3 ü sadece navigasyon ve harita işleri için kullanıyorum. 
Klasik navigasyon cihaz yazılımları sizi yönlendirir. Siz ona komut verirsiniz ve cihaz sizi yönlendirir. Bir nevi cihaza bağımlısınız. Locus, klasik navigasyon cihazlarının yaptığı dışında en büyük özelliği ise sizin daha önceden hazırladığınız rota üzerinde sizi yönlendirmesidir. Bir nevi siz cihaza hükmediyorsunuz. 



Cep telefonu üzeride Locus Map Pro kullanımın aklıma gelen avantajları;
- Her daim internet bağlantınız (Wi-Fi ve mobil veri)
- Güncel haritalar dışında dünyada kullanımı serbest olan açık lisans OSM (Open Street Maps) haritalarını kullanabilme
- Topografik harita desteği
- Detaylı, tur anında ve sonrasında istatistik verileri sunması
- Tur süresince bir log dosyası oluşturma ve bunu daha sonra PC ortamında takip edebilme, nokta atışı şeklinde veri alabilme
- Virajlarda, düz yolda metre olarak sizi oklar ile yönlendirmesi
- Ortalama hızınıza göre varacağınız noktaya süre, saat, mesafe olarak detayları her daim göstermesi
- POI ler oluşturma. Bu POI lere yaklaşınca vereceğiniz mesafeye göre sizi ekranda uyarması
- Yürüyüş, iki teker ve arabaya göre harita filitrelendirme temaları, navigasyon parametreleri
- Harita yükseklik bilgileri (bisiklet kullanımı için ideal)
- Internet bağlantısından dolayı her türlü arama motorunu kullanarak adres, konum bulma, POI tespiti
- Sizin tur anında nerede olduğunuzu, tüm istatiklerinizi sizi takip edenler ile paylaşmak için gerçek zamanda takip arabirimi (www.emrahtezer.com/nerede gibi)
- Harita üzerinde herhangi bir noktaya veya mevcut konumunuza pin atıp bunu fotoğraf, video vs medya ekleyip güçlendirme (daha sonra hatırlamak için ideal)
- POI ve rotalar için klasör sistemi oluşturma
- Sosyal medya, SMS, Whatapp, Dropbox gibi her türlü internet kanalında konumunuzu, rotanızı diğer kişiler ile paylaşabilme
- KML, KMZ, GPX gibi bir çok popüler harita dosyalarını alma-verme
- Devamlı güncelleme ile mevcut konumunuzun hava durumu takibi, sizi uyarması
- Pusula
- Yazılım üzerinde harita çizme imkanı
Tüm bu özellikler sadece birkaçı diyebiliri Yazılım biraz karmaşık ve şu an için Türkçe dil desteği, Android harici malesef yok. Karmaşık olması detaylı olmasına imkan sağlıyor. Biraz kurcalamak, yolda deneme-yanılma yapmak gerekiyor.

Tur rotamı nasıl oluşturuyorum ?
Harita çizmek (noktalar ile üzerinde gideceğim yol haritası) için ben öncelikle PC de yazılım olarak Google Earth (GE) programını kullanıyorum. GE e destek olarak Garmin firmasının BaseCam yazılımı, web üzerinden Google Map ten de faydalanıyorum. Destek programlarında çizdiğim haritaları son olarak GE e KML olarak aktarıp ana haritada birleştiriyorum.
GE üzerinde harita çizmek için ilgili videoya bakabilirsiniz. 




İlk aşama; Her turda olduğu gibi Yunanistan turumda da harita çizmeden önce ülkenin tarihi, doğal güzellikleri hakkında Google-TripAdvisor araştırması, daha önce Yunanistan turuna çıkan kişilerin blogları, forum paylaşımları, yazışma ve görüşmelerim, büyük şehirler, ufak ama görülmeye değer kasabalar, motosiklet servis noktaları, Facebook taki mekan-tur sayfaları, gezi-motosiklet-bisiklet gruplarına katılma, Google Earth üzerinde fotoğrafları inceleme, Yunanistan'da yaşayan kişiler ile Facebook arkadaşlığı gibi kanalları sonuna kadar zorladım.
Bu kanallardan gezilmesi, görülmesi gereken tarihi, ören yerleri, müzeler, dini yerler, kumsallar, plajlar, orman ve kamp alanları gibi doğal güzelliklerin koordinatlarını üzerinde çalışacağım GE dosyamın üzerinde pin ledim. Bu pinleme, pin çıkarma tura çıkacağım son haftaya kadar devam etti. 

İkinci aşama; Belirli sayıda pin ortaya çıkınca artık bu noktalara ulaşmak için harita çizmek gerekiyor. Paralı otoyollar tercih etmediğim yol olduğu için bunları her turda es geçerim. Hatta çift şeritli ücretsiz devlet ana yollarına da girmemek için özen gösteririm. Daha çok köy yolları ve tali yollar turlarda çevremi görmek bakımından tercihimdir.
En nihayetinde GE te yaklaşık 102bin tıklama ile 6750km kara ve ada Yunanistan turu rotam ortaya çıkmıştı. Bu harita her hafta, her gün yeni bir pin ekleme, çıkarma veya bulduğum yol ile değişikliğe uğruyordu. Turda 12 farklı Yunan Adası da olduğundan bu adalara geçiş limanları belirleyip, deniz yollarını da çizmiştim.
(Tüm bu çalışmamı sizinle bu başlıkta KML dosyası olarak paylaşıyorum)

Üçüncü aşama; Tura bir gün kala Google Earth üzerinde son hali olan haritayı KML dosyası şeklinde dışarı aktarıp Note 3 teki Locus Map Pro içine aktardım. Böylece tur boyunca GE te çizmiş olduğum iz üzerinden takip edeceğim harita önümdeydi. Ayrıca iz üzerinde göreceğim noktalar (Pin-POI ler) de haritada. Locus Map özelliği olan POI uyarı özelliğini aktif ettim. Yol alırken 500m daire çapı içine giren POI olduğunda ekranda uyarı mesajı çıkacaktı. 


Web arayüzü Google Map hesabım
  

Dördüncü aşama; GE te dışarı aktarmış olduğum KML harita dosyasını ayrıca web tabanlı olan Google hesabımdaki Google Map arayüzüne de aktardım. Bunun turda ve sürüş anında Note 3 üzerinde izlerken ne faydası oluyor?
- Topografik olarak harita takibi
- Şehiriçlerinde, kalabalık yerleşim yerlerinde çevreyi takip etme
- Kamp alanı dışında doğal yerlerde konaklanacak noktayı bulmak, ulaşım yolunun olup olmadığının tespiti

2 yorum:

  1. Bu programa bayağı bir destek vermişsin. Off line olarak mı çalışıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet desteğim halen devam ediyor.
      App. da haritalar ve navigasyon off-line olarak çalışabiliyor.

      Sil