Neden bir BMW GS değil de scooter motosiklet ?


Seviyorum scooter motosikletleri :) 

Vites-debriyaj derdi yok, sele altı bagajı büyük, inmesi-binmesi kolay, 100km/sa hızlardasın, 100km de 3-3.5 lt benzin sarfiyatı, sessiz, park derdi yok, manevra yetenekleri fazla, 500 km de bir zincir yağlama derdi yok....  BDİNO ;) (Bundan Daha İyisi Nasıl Olsun)

Bodrum'da üyesi olduğum BoSKu-Bodrum Scooter Kulübü mevcut. Yaz-kış dinlemeden oldukça fazla katılım ile pazar günleri gezi turları yapıyoruz. Kulübün turlarına katılmak için scooter tarz motosiklet şartlardan birisi.
İkinci bir büyük, tur motosikleti de bütçemi zorlayacağı, gün içinde, şehiriçinde kullanım zorluğu, sele altı bagajı olmaması benzini adeta emmesi nedeniyle zamanında vitesli tur motosikletinden scooterlara geçiş yaptım.
Mutlu muyum ? Evet, hem de çok. 
Bana göre dezavantajı; Granaj bolluğundan dolayı scooter'ı en ufak bir yatırmada masrafı oluyor, küçük lastikler aşırı bozuk yollarda sürüş emniyeti sorunu yaşatıyor. 


Tamam anladık, scooter da; Neden SYM Joymax 250i ?
Bugüne kadar çeşitli marka ve modellerde scooter sahibi oldum, arkadaşlarımın scooterlarını kullandım.
Benim için motosiklet bir ulaşım aracı, asla saplantı değil. Gezi amaçlı kullandığım gibi iş amaçlı da kullanıyorum. Özellikle gezilerde konfor ve yük kapasitesi benim için olmaz ise olmazlardan iki neden.
Tek başıma, artçısız kullanıyorum. Bu yüzden 250cc çekiş bakımından kafi.
Gazı açtım mı motosiklet beni arkaya itmeli gibi ivmelenme, hız merakım yok, ayaklarımı ileri uzatabileceğim, aydınlatmaları gece sürüşünde beni üzmeyecek, tüm çadır malzemelerimi sele altı bagajı içine alacak, dengeli, seramik silindir olmasından dolayı 100binlerce km gitmesi, iyi bir fren sistemi, koltuğuna oturunca belimi yaslayabileceğim, km lerce yol alsam dahi popo uyuşma problemi olmayacak, uygun sıfır fiyatlı, radyatör fanı çalışacak kadar motorun ısınma derdi olmaması, şık aydınlatmalı analog gösterge kadranı, başımı hatta gözlerimi bile oynatmadan arkamı bana gösterecek ayna yeri-tasarımı, sele alçaklığı nedeniyle yere yakın olmamdan ağırlık merkezinin alta kayması, ekonomik yakıt sarfiyatı nedeniyle tercihimi SYM Joymax 250i scooter motosikletten yana kullandım. 
İkinci el piyasasının düşük olması, en ufak yan yatırmada aynalarının kırılması dışında dezavantajı yok. Eeee her güzelin bir-iki kusuru vardır. 
Genelde ayna tasarımından şikayet ediliyor. Zamanla, kullandıkça alışılıyor. Alışamazsan da kör nokta aynası montajı ile sana adeta enseni gösteriyor ;)
Lakin özetle yarın motosikletimi satacak olursam yine sıfır km SYM Joymax 250i satın alırım. Sakın yanlış anlamayın; Benim için Joymax bir tutku, hele fanatiği asla değilim.




Var mıdır Joymax kadar büyük ve derin olan başka bir motosiklet sele altı bagajı ?
Tüm çadır malzemeleri;
- İki kişilik çadır,
- İki kişilik şişme yatak ve yastık,
- Körüklü pompa,
- Polar battaniye, 
- Pike ve yatak/yastık nevresim takımı,
- Uyku tulumu,
- Çekiç, kazıklar, mandallar, yağmur için naylon örtü,
- Çadır aydınlatma lambaları ..... vs ufak şeyler


Not : Dikkat ederseniz Yamaha XMax konusuna hiç değinmeden yorum yaptım. Xmax te elbette güzeldir. Sahibine tabiki :) Motoruyla aşk bağı olmayan, gösterişten ziyade konfora özen gösteren, altından birçok scooter geçmiş, tecrübeli bir motosiklet sürücüsü XMax düşünmez deyip, konuyu uzatmadan noktayı koyuyorum(.) ;)

3 yorum:

  1. Merhaba çok güzel bir yazı olmuş, ben de arkadaşımla buna benzer bir gezi planlıyorum. Benim scooter sizinkinin aynısı. Sormak istediğim çok şey var ancak en önemlilerinden biri çanta taşıma aparatı.. nereden aldınız ve sıkıntı çıkardı mı ? Öğrenmek istedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Teşekkürler. Yunanistan'ı kesinlikle tavsiye ederim. Lakin bilindik, popüler yerler dışındaki yerleri kesinlikle görün derim.
      Çanta demirini GTS Evo nun tablasını aldım ve borulardan demirciye destek yaptırdım. Aslında orjinalini almak isterdim ama stokta yoktu o zamanlar. Beklemek istemedim.
      Orjinali : http://www.feyizoglu.com/Joymax-250i-300i-2012-Arka-canta-Tasiyicisi_47919.html

      Tekrar teşekkürler. İyi günler dilerim.

      Sil
    2. Teşekkür ederim...

      Sil